Yarpuz, Afşin'de çıkan bir edebiyat dergisidir. Yarpuz dergisinin sahibi ve genel yayın yönetmeni Halil Demir'dir. Derginin editörlüğünü İlker Gülbahar yaparken yayın kurulunda; Ahmet Süreyya Durna, Haşim Kalender, Mehmet Gören, Yasin Mortaş, Son Okuma, Mehmet Osmanoğlu yer almaktadır. Bizim için şiirin ve edebiyatın başkenti Kahramanmaraş dediğinizde şiirin, edebiyatın başkentliği unvanının önemli merkezlerinden biri Afşin'dir. Afşin; tarih, kültür, edebiyat, sanat, spor, siyaset alanında çok zengin bir coğrafyaya sahip. Biz de bu zenginliği  kendi imkânlarımızla çıkardığımız Yarpuz edebiyat dergisi aracılığı ile edebiyat dünyasında paylaşmak istedik. Yarpuz, ilçemiz Afşin'in eski ismidir. Dergimiz aynı zamanda Kültür Bakanlığına bağlı e dergi olarak da yayın yapmaktadır. Dergimizin bir de www.yarpuzedebiyatdergisi.com adıyla internet sitesi vardır. Sunuş yazısında derginin çıkış amaçları şöyle anlatılmıştır:

 

"1944’te ilçe kimliğine kavuşan Afşin (Yarpuz), çeşitli medeniyetlere tanıklık etmiştir. Hititler, Asurlular, Persler, Bizanslılar, Emeviler, Romalılar, Selçuklular, Osmanlılar ve birçok beylikte siyasi anlamda nüfuz kazanmıştır hususiyetle.

 

Kur’an-ı Kerim’in Kehf suresinde geçen “Eshab-ı Kehf” (mağara yarenleri) olayının da -fiziki ve coğrafi özellikler dikkate alınarak incelendiğinde, kesin kaynaklar muvacehesinde – burada vuku bulduğu söylenmektedir. Geçmiş dönemlere ait tüm medeniyetlerin buraya hassasiyetle eğilmeleri ve ilgi göstermeleri de bu iddiayı ziyadesiyle güçlendirmektedir.

 

Salt bununla sınırlı kalmayıp şair, ozan ve pehlivanlarıyla enerji santralleriyle de bilinen; Âşık Derdiçok’un, Yazıcıoğlu Osman’ın, Mahsuni Şerif’in, Hayati Vasfi Taşyürek’in, Kul Hamit’in, Âşık Yener’in, Osman Dağlı’nın; şampiyon pehlivanlardan Bekir Böke’nin, Hacı Soyar’ın, Ahmet Ak’ın, Metin Kaplan’nın, Metin Topaktaş’ın, Hayri Yücel’in, Yalçın Özdemir’in ve daha birçok güreşçinin yetiştiği yerdir Afşin havzası.

 

Şiirin konuşulduğu, şair ve ozanların harmanlandığı söz konusu meskûn mahalde kültür – sanat – edebiyata gönül vermiş kişiler olarak düşündük, taşındık; edebiyat dünyasına bir meşale de biz yakalım, hem bu bölgenin kültürel potansiyelini değerlendirelim hem de bizlerden sonra gelecek nesillere bir köprü kuralım istedik. Bu nedenle de derginin adını hem ilçenin eski adına uygun düşmesi açısından hem de dile, telaffuza, kulağa hoş gelmesi bakımından “Yarpuz”la taçlandırdık. Zira “Yarpuz” fesleğengillerden hoş kokulu bir bitki olup “kır nanesi” olarak da bilinmektedir.”