Kahramanmaraş'ın Yaşayan İnsan Hazineleri, Âşıkları ve Ozanları

Kahramanmaraş Anadolu’nun kültürel belleğinin yaşatıldığı, kültürel çeşitlilik ve zenginliğin de önemli merkezlerinden biridir. Bu zenginliğin başında da geçmişimizle geleceğimiz arasın kültür taşıyıcıları olan halk kültürümüzün en önemli temsilcileri, Âşıklık ve Ozanlık geleneğimi yaşatmaya ve gelecek kuşaklara aktarma çabasında ki Âşıklarımız ve Ozanlarımız gelir.

Kendilerine has mahlasları, kullandıkları saz ve argümanları, tadına doyulmaz atışmaları, taşlamaları, güzelleme ve diğer öğeleri ile Türk kültürünün vazgeçilmez bir parçası olmuşlardır.

Kahramanmaraş’ın Âşıklık ve Ozanlık alanındaki yetiştirdiği değerler ve şehir hayatındaki köklü geçmişi sahip çıkıp bu geleneğin yaşatılması için çalışan âşık ve ozanlarımıza destek vermeliyiz.

Zengin bir kültür ve tarihi köklü bir geçmişe dayanan bu geleneğin en önemli temsilcileri Kahramanmaraş Halk Ozanları Kültür ve Dayanışma Derneği çatısı altında toplanıp bu geleneğimizi sürdürme gayreti içerisindeler.

2017 yılında Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyemiz ve Kahramanmaraş Halk Ozanları Kültür ve Dayanışma Derneği iş birliği ile gerçekleştirilen 1.Uluslararası Âşıklar Ozanlar ve Şairler Bayramı devam ettirilmesi şehir kültürü açısından çok önemlidir.

Kahramanmaraş bölgemizin Âşıklık ve Ozanlık geleneğine en yatkın kültürel nüfusa sahip şehri. Son yıllarla şehir hayatının ortak buluşma ve sosyal yaşam alanları haline gelen Millet Bahçeleri içerisinde oluşturulacak Âşık ve Ozan Kahvehaneleri bu geleneğin gençlere öğretilmesi kuşaktan kuşağa aktarılması adına büyük önem arz eden sosyal ve kültürel bir sorumluluğun ortadan kalmasına vesile olacaktır. Gençlerimizin kendilerini ve geçmişlerini bilmesi geleceğe sağlam adımlar atabilmeleri için önemlidir.